Travkusken Jim Frick i svår olycka igår på Solvalla..






Kusken vårdas med blödningar i hjärnan

Han slungades ur sulkyn och flög med huvudet före ner mot marken.

I natt vårdades stjärnkusken Jim Frick för små blödningar som har uppstått i hjärnan.

– Det jag har fått reda på är att det inte ska vara något fel på rygg eller nacke, säger Jan Plog, försteman i Fricks stall.

Intensiven på Karolinska är halvfull. En dämpad platt-tv visar klipp från Solvalla, hur kusken Jim Frick kastas av hästen och blir liggande livlös. Nu befinner han sig i ett rum en korridor bort, men inga obehöriga släpps in dit.

– Vi kommenterar inte vilka som har kommit in i kväll, men generellt brukar vi inte skriva ut medvetslösa samma kväll, säger sjukhusets presstalesman Klas Östman.

”Såg att det var allvarligt”

Ett par timmar tidigare hade Jim Frick tävlat med det fyraåriga stoet ­Only Lavec i lopp fem på Solvalla. De var favoriter, men hästen galopperade direkt och tappade mark. På upploppet var de närapå ikapp, men då snubblade Only Lavec och Frick slungades ur sulkyn i 50 kilometer i timmen. Och störtade i backen med ­huvudet neråt.

– Jag stod på publikplats och såg loppet och var framme vid Jim ­bara några sekunder efter olyckan. Jag såg direkt att det var riktigt allvarligt och att Jim var medvetslös hela tiden han låg på banan. Men han ­hade normal puls vilket var positivt, säger travbanechefen Tore Fyrand som var först framme vid Frick.

Efter fallet skenade Only Lavec runt banan och hindrade ambulansen från att köra in. Sjukvårdare skyndade dit och behandlade kusken på plats i en halvtimme innan han fördes till sjukhuset.

Fördes till neurokirurg

Jim Frick var medvetslös men andades normalt när han fördes till intensiven dit hustrun Åsa och sonen Daniel följde med. Han röntgades och har ­enligt uppgifter till Kanal 75 inga brutna ben, men fördes till neurokirurgen med små blödningar i hjärnan.

Sportbladet var sent i går kväll i kontakt med Jan Plog, som har jobbat i 33 år hos Frick och nu är försteman i kuskens stall.

– Det jag har fått reda på är att det ­inte ska vara något fel på rygg eller nacke, säger Plog och fortsätter:

– Stämningen är naturligtvis tryckt, det som hänt är tråkigt som fan. Speciellt när vi inte vet hur det kommer att gå med Jim. Det här blir ingen rolig natt.

Leif Witasp är gift med Jim Fricks syster. Han var i går kväll i kontakt med Fricks son Daniel.

– Enligt Daniel var Jim fortfarande medvetslös men läkarna hade sagt att läget är stabilt. Däremot hade Daniel ännu inte fått veta om vilka skador Jim har ådragit sig, säger Leif Witasp till travnet.se.






Lennart Forsgren

Jims nära vän om olyckan...

Olyckan på Solvalla chockade publiken och fick tävlingarna att stanna upp.

Värst var det för Jim Fricks närmaste som fanns på plats.

– Det var nästan så jag ville gå därifrån, säger nära vännen Lennart Forsgren.

Familjen var med Jim Frick på Karolinska sjukhuset i natt, men många fler berördes av fallet som orsakade små blödningar i hjärnan.

– Det känns obehagligt och det är ovisst hur det är med honom. Det såg otäckt ut och det är bara att hålla tummarna för Jim. Jag hoppas verkligen att det här går bra, säger vännen och kusken Christer Nyström.

Vunnit 5 000 lopp

Frick har vunnit över 5 000 lopp i karriären och vann Svenskt Travderby 1989 med Frej Nalan. Nu är Lennart Forsgren bestört över hur hans gamle vän mår.

– Det såg fruktansvärt otäckt ut. I bästa fall så har han slagit sönder ­någon axel eller liknande och det är ­bara att hoppas att det går bra. I värsta fall kan det vara något riktigt allvarligt då han slog i huvudet i marken. Jag och Jim har känt varandra i 45 år så vi är bra kompisar och det känns väldigt tråkigt, säger han.

– När det händer en sådan här sak så märker man hur tät kontakt travtränarna har med varandra. De tävlar mot varandra i loppen men på sidan om banan är de vänner. Alla blir chockade och nu får vi lägga fokus på Jim och hans familj, säger Solvallas travbanechef Tore Fyrand.

Det tog en halvtimme innan sjukvårdarna lyfte bort Frick från banan och tävlingarna kunde återupptas. Trots olyckan fullföljdes loppen, vilket Fricks vänner tycker var rätt beslut.

– Ja, det var rätt så givet. Man brukar köra vidare när det händer olyckor. Man vet ju att sådant här kan hända, säger Lennart Forsgren.


Hugs And Kisses


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0